Άρθρα

Ποια συγκέντρωση ουρίας πρέπει να επιλέξω;

Χάρη στην ικανότητά της να συγκρατεί νερό, η ουρία αυξάνει την περιεκτικότητα της στα βαθιά μέρη της κεράτινης στιβάδας, γεγονός που το καθιστά ένα πολύτιμο συστατικό των επαγγελματικών καλλυντικών περιποίησης ποδιών.

Ωστόσο, τα παρασκευάσματα ουρίας είναι καλά για όλους τους τύπους δέρματος;

Πώς να επιλέξουμε τη σωστή συγκέντρωση ουρίας στις ανάγκες του ασθενούς μας; Σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις απαντά η Mirosława Lazar, ιδιοκτήτρια της κλινικής ZDROWE STOPY Podology, συνιδρυτής της ομάδας κατάρτισης PodoEdukacja, η οποία ασχολείται με την εκπαίδευση Ποδιάτρων από την Πολωνία και τις γειτονικές χώρες. Η Mirosława είναι επίσης εκπαιδευτής σε μία από της πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες podiatry στην Πολωνία και την Ευρώπη – PODOPHARM – Πολωνός παραγωγός επαγγελματικών προϊόντων podology με έδρα το Kielce.

 

Οι συζητήσεις για την κατάλληλη συγκέντρωση της ουρίας στα καλλυντικά παρασκευάσματα είναι συχνές, οπότε σήμερα θα ήθελα να αφιερώσω μια σύντομη ομιλία σε αυτά τα παρασκευάσματα. Υπάρχουν πολλές απόψεις και θεωρίες σχετικά με τις ασφαλείς συγκεντρώσεις ουρίας για το δέρμα και συχνά είναι πολύ ακραίες. Σήμερα θα χρησιμοποιήσω μόνο μία μελέτη την οποία θεωρώ ότι είναι η πλησιέστερη στην πρακτική της πολωνικής ποδιατρικής. Θα στηρίξω τη γνώμη μου στις συστάσεις της Πολωνικής Ομοσπονδίας Εκπαίδευσης στη Διαβητολογία από το 2018.

 

Το επάγγελμα του PODOLOGIST καθιερώθηκε για να σφραγίσει τη φροντίδα των διαβητικών. Είμαστε στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση των επιπτώσεων των διαβητικών επιπλοκών, οπότε αξίζει να είστε ενημερωμένοι με τις συστάσεις των ενώσεων σε αυτόν τον τομέα.

ΟΥΡΙΑ – ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΔΙ;

Δεν θέλω να σκεφτώ αν το υγιές δέρμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με υψηλές συγκεντρώσεις ουρίας ή όχι. Μπορούμε να δούμε στην καθημερινή μας πρακτική πόσο ένα υγιές δέρμα και τα εξαρτήματά του μπορούν να αντέξουν στην «ομορφιά». Για παράδειγμα εδώ μιλώ για υβρίδια που περιέχουν τοξικές ενώσεις που διαλύουν την κερατίνη των νυχιών και δέρματος. Οξέα ή μείγματα οξέος-βάσης που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το πέλμα των ποδιών να μοιάζει με το δέρμα του μωρού κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας. Ένας υγιής οργανισμός βγαίνει συχνά χωρίς τραυματισμό από πολλές απάνθρωπες ιατρικές θεραπείες και θεραπείες ομορφιάς – γι ‘αυτό έχουμε το ανοσοποιητικό σύστημα και τις αναγεννητικές ιδιότητες.

Θέλω να επικεντρωθώ μόνο σε προβληματικό δέρμα, το οποίο συνήθως προκαλείται από αυτοάνοσες ασθένειες. Το δέρμα είναι ένα όργανο που είναι συμβατό με τα υπόλοιπα όργανα του σώματός μας. Επομένως, εάν το σώμα έχει χρόνια φλεγμονή (όπως στον διαβήτη), το δέρμα μας θα το δείξει επίσης. Όντας ατροφικό, υπερευαίσθητο σε εξωτερικά ερεθίσματα, μπορεί συχνά να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του, π.χ. από ξηρό δέρμα σε υπεριδρωσία και αντίστροφα, εξ ου και η ανάγκη προσαρμογής των κατάλληλων συστατικών που υποστηρίζουν το δέρμα σε μια δεδομένη στιγμή.

 

Τι είναι η ουρία?

Η ουρία (ίδια η ουρία) είναι ένας φυσικός μεταβολίτης πρωτεϊνών και αζωτούχων ενώσεων στο σώμα και αποτελεί μέρος του φυσικού ενυδατικού παράγοντα (NMF). Ως εκ τούτου, η συνθετική του μορφή που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά είναι καλά ανεκτή από το δέρμα και δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε κατάλληλες δόσεις.

 

Πια συγκέντρωση πρέπει να έχει ένα καλλυντικό προϊόν?

Η ποσοστιαία κατανομή των ιδιοτήτων ουρίας σε σχέση με το δέρμα των ποδιών έχει ως εξής:

2-10% – ενυδατώνει, μαλακώνει το δέρμα αυξάνοντας την ποσότητα νερού στην κεράτινη στιβάδα.

10-30% – σπάζει τους δεσμούς υδρογόνου της κερατίνης, μαλακώνει το δέρμα, αυξάνει τη διαπερατότητά του σε άλλες δραστικές ουσίες.

30-40% – έχει κερατολυτική επίδραση – μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινές ανωμαλίες στην παραγωγή επιδερμίδας στα πόδια.

40-50% – έντονη κερατολυτική επίδραση – μπορεί να επηρεάσει προσωρινά ή μόνιμα την παραγωγή υγιών δερματικών κυττάρων στα πόδια και τα εξαρτήματα.

Με βάση τις τελευταίες συστάσεις του PFED (Πολωνική Ομοσπονδία Εκπαίδευσης στη Διαβητολογία) από το 2018, η μέγιστη συγκέντρωση ουρίας σε προϊόντα περιποίησης για το δέρμα διαβητικού ποδιού είναι 25%, αλλά μόνο για τοπική εφαρμογή σε υπερκερατωτικές βλάβες. Από τη σελίδα 23 της συλλογής διαδικασιών διαβήτη διαβάζουμε:

“Όταν επιλέγετε παρασκευάσματα με βάση την ουρία, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μεμονωμένες ενδείξεις για έναν συγκεκριμένο ασθενή, ακολουθώντας την αρχή: ένα παρασκεύασμα φροντίδας ποδιών με περιεκτικότητα σε ουρία 10% για κανονικό και λεπτό δέρμα και ένα παρασκεύασμα με περιεκτικότητα ουρίας 25% για ξηρό, πορώδες δέρμα και κάλους ποδιών” .

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΥΡΙΑΣ

Εάν οι τελευταίες συστάσεις PFED δεν περιέχουν τιμές υψηλότερες από 25%, από πού προέρχεται η μόδα για συγκεντρώσεις άνω του 30% στην περιποίηση ποδιών; Ήταν δύσκολο για μένα να βρω υλικά / δερματολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της θεραπείας με τη χρήση τόσο υψηλών συγκεντρώσεων ουρίας στα πόδια.

Η μόνη εξήγηση αποδεικνύεται – για άλλη μια φορά στην ιστορία της ποδιατρικής – άγνοια των βασικών στοιχείων της φυσιολογίας του δέρματος των ποδιών μεταξύ των κατασκευαστών καλλυντικών προϊόντων. Οι κλινικές ποδιατρίας έχουν γίνει ένας νέος στόχος για τη βιομηχανία ομορφιάς, η οποία δεν κατανοεί απαραίτητα τις ανάγκες των ασθενών (η οποία αποδείχθηκε επίσης με την εισαγωγή μιας σειράς προϊόντων οξέος-βάσης στην αγορά).

Επομένως, η σειρά “PODO” αναπτύσσεται με ανησυχητικό ρυθμό ανάμεσα σε παγκόσμιες μάρκες που ειδικεύονται στην περιποίηση προσώπου ή σώματος. Δερμοκαλλυντικά προϊόντα, διαθέσιμα σε φαρμακεία, τα οποία, όπως και στην αγορά, φωνάζουν σε διαφημίσεις σχετικά με το ποιος έχει περισσότερη ουρία και πόσο δεν χρειάζεται ο πελάτης τον ειδικό επειδή μετά την αγορά της κρέμας, δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η επίσκεψη στον ποδίατρο / δερματολόγο.

 

Ωστόσο, όλοι κάνουν ένα βασικό λάθος – αντιμετωπίζουν το δέρμα των ποδιών ακριβώς όπως το υπόλοιπο δέρμα του σώματος, χωρίς να εστιάζουν πλήρως στις διαφορές που προκύπτουν, για παράδειγμα, από τη δομή και τη λειτουργία του δέρματος των ποδιών.

 

Στα 8 χρόνια πρακτικής μου, μέχρι στιγμής έχω αντιμετωπίσει κερατίωση μόνο μετά τη χρήση θεραπείας υψηλής συγκέντρωσης. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι το δέρμα ήταν πραγματικά μαλακό και ελαστικό όταν χρησιμοποιούσαν τις συνθέσεις 30-35%. Το πρόβλημα ξεκίνησε συνήθως όταν αυτά τα μέτρα διακόπηκαν. Αποδείχθηκε ότι το δέρμα αποκτούσε γρήγορα τραχύτητα, εμφανίστηκαν ρωγμές ή κάλοι. Σε ασθενείς που χρησιμοποιούν παρασκευάσματα ουρίας 40% κατά τη διάρκεια της ψωρίασης ή του εκζέματος στα πόδια, συχνά συνοδεύονταν από αίσθημα καύσου και υπερβολική θερμότητα των θέσεων εφαρμογής – τα συναισθήματα των ασθενών ήταν αρνητικά. Θεραπείες που συνίστανται στο σταδιακό απογαλακτισμό του δέρματος από υψηλό ποσοστό ουρίας – 25%, 15% και έπειτα 10% έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

FOAM, CREAM Ή SERUM;

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η δραστικότητα ουρίας στα παρασκευάσματα δεν καθορίζεται από την ποσοστιαία τιμή που δηλώνεται από τον κατασκευαστή. Η ίδια η συνοχή του προϊόντος και οι υπόλοιπες δραστικές ουσίες καθορίζουν τη «ισχύ» του. Για παράδειγμα, μια μορφή αφρού με συγκέντρωση ουρίας 15% θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με μια αλοιφή ή κρέμα 10%. Η μορφή ενός προϊόντος που μοιάζει με ορό θα ενισχύσει και πάλι τις ιδιότητες της ουρίας. Επιπλέον, ο υπερβολικά χρησιμοποιημένος ορός μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη απώλεια νερού και, ως αποτέλεσμα, να στεγνώσει το δέρμα.

Επομένως, εάν προτείνουμε ήδη ουρία 30%, ας είναι αφρός, όχι κρέμα ή ορός.

Αξίζει να έχετε μια ολόκληρη σειρά παρασκευασμάτων ουρίας από 5-25% σε μεταπώληση.

Σας ενθαρρύνω επίσης να δοκιμάσετε πρώτα κάθε προϊόν στον εαυτό σας για να γνωρίζετε τη συνέπεια και τον βαθμό απορρόφησής του. Ας δοκιμάσουμε διαφορετικές μάρκες, να μελετήσουμε τις συνθέσεις – είναι απίστευτα ενδιαφέρον 🙂

Παρακάτω έχω περιγράψει τις πιο ενδιαφέρουσες δραστικές ουσίες της αλοιφής ουρίας PODOPHARM 10% και 25% επειδή τις χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια και έχω μια ευρεία εικόνα της επίδρασής τους στο δέρμα των ασθενών.

Αλοιφή PODOFLEX ΜΕ 10% ΟΥΡΑ

Λειτουργεί πολύ καλά στην περίπτωση του ατροφικού δέρματος, στους ηλικιωμένους – το συνιστώ ιδιαίτερα σε ασθενείς που χρησιμοποιούν καρδιολογικά φάρμακα, όπου ο κνησμός και το πρήξιμο των κάτω άκρων είναι συχνές ανεπιθύμητες αντιδράσεις – στον συνοδευτικό διαβήτη, που μπορεί να οδηγήσει σε έλκος. Η αλοιφή θα πρέπει επίσης να είναι το επόμενο βήμα στη θεραπεία των ραγισμένων πτερνών για να αποφευχθεί η υποτροπή.

  • Lanolin (Lanolin) – προστατεύει και λειαίνει το δέρμα.
  • Βούτυρο βουτυροσπερμίου parkii (βούτυρο Shea) – χρησιμοποιείται ως βάση για την παραγωγή αλοιφών. Αποτρέπει το δέρμα να στεγνώσει και δεσμεύει το νερό. Έχει καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Εφαρμόζεται απευθείας σε ρωγμές και ζημιές, δεν προκαλεί καύση – συνιστάται στις έγκυες γυναίκες για αποτροπή ραγάδων.
  • Χυμός φύλλων αλόης Barbadensis – Το πιο συνηθισμένο φυτό που χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση, καταπραΰνει και καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα και εκδορές.
  • Εκχύλισμα Melilotus Officinalis (κίτρινο γλυκό τριφύλλι) – το αγαπημένο μου συστατικό σε αυτό το προϊόν. Σε μια εποχή που κανείς δεν είχε ακούσει για ακριβή αλοιφές που δραστηριοποιούνται στη θεραπεία των αγγειακών ελκών και του πρηξίματος, δοκιμάζοντας κομπρέσες από αυτό το βότανο σώθηκαν από περαιτέρω επιπλοκές.
  • Ινοσιτόλη (Βιταμίνη Β8) – σπάνια συναντάται στα καλλυντικά, αν και έχει πολύ ισχυρή μαλακτική επίδραση στο δέρμα.
  • Νιασιναμίδη (Βιταμίνη Β3) – γνωστή για τις ελαφριές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του δέρματος. Αυτό είναι ένα άλλο συστατικό απαραίτητο για τη φροντίδα των διαβητικών ποδιών και κνημών.

 

PODOFLEX Αλοιφή για σπασμένα με ρωγμές δέρμα (UREA 25%)

Αυτό το προϊόν προορίζεται για ειδικές εργασίες, ως θεραπεία για την αντιστροφή των κακών συνεπειών, μακροχρόνιων θεραπειών στο πελματικό τμήμα των ποδιών. Αναζωογονεί ρωγμές, μαλακώνει τους κάλους – προετοιμάζει την επιδερμίδα για ασφαλή εργασία στο κέντρο. Συχνά υπάρχουν ασθενείς με τόσο σκληρό και ξηρό δέρμα που η πρώτη θεραπεία με νυστέρι μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των ποδιών. Σε αυτήν την περίπτωση, συστήνω τη χρήση αυτής της αλοιφής για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Στην επόμενη επίσκεψη, το δέρμα γίνεται ελαστικό και έτοιμο για θεραπεία. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η αλοιφή πρέπει να εφαρμόζεται τοπικά μόνο για μια κατάλληλη περίοδο 6-8 εβδομάδων. Περιστασιακά υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως το δέρμα των ανθρώπων που πάσχουν από διαταραχές του θυρεοειδούς. Σε αυτούς τους ασθενείς, αφού αφαιρεθεί το πρόβλημα, συστήνεται η χρήση αλοιφής 10% κάθε μέρα και 25% μία φορά την εβδομάδα.

  • Κερί μέλισσας (τυποποιημένο κερί μέλισσας) – δεν προκαλεί αλλεργίες, διατηρεί την μορφιά και τη μεταξένια υφή.
  • Εκχύλισμα Salvia Officinalis (Φαρμακευτικό φασκόμηλο) – το ίδιο το όνομα μιλά για τις ιδιότητές του: “Salvia” από τη λατινική λέξη “salvare” = για να θεραπεύσει. Η χρήση του φασκόμηλου είναι σχεδόν αμέτρητη. Έχει μια ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδη και αντι-κνηστική δράση στο δέρμα.
  • Εκχύλισμα Rosmarinus Officinalis (Rosemary) – έχει προστατευτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμυκητιακή δράση. Υποστηρίζει επίσης την κυκλοφορία – συνιστάται για κουρασμένα πόδια.
  • Πανθενόλη (προβιταμίνη Β5) – ένα βασικό συστατικό που διατηρεί το δέρμα σε καλή κατάσταση. Καταπραΰνει τον ερεθισμό, τον κνησμό και το κάψιμο. Υποστηρίζει επούλωση, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

 

Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το γεγονός ότι όλες οι πρώτες ύλες που περιέχονται σε αυτά τα καλλυντικά είναι φαρμακευτικές ή πρώτες ύλες τροφίμων, πράγμα που σημαίνει την υψηλότερη καθαρότητα και ασφάλεια. Το Petrolatum και το Parafinum liquidum είναι ζελέ πετρελαίου και παραφίνης φαρμακευτικής ποιότητας, το Dehydroacetic acid είναι ένα οικολογικό συντηρητικό, Carbomer – ένα πυκνωτικό τροφίμων. Δεν βλέπω τίποτα σε αυτές τις συνθέσεις που δεν θα είχα χρησιμοποιήσει. Και σας ενθαρρύνω να κάνετε το ίδιο.

 

Χαιρετισμός,

Mirka Lazar